Ergonomi på arbeidsplassen – del 2, arbeidsplassmatte

Ergonomi handler om å tilpasse arbeidet og arbeidsmiljøet for å skape best mulig forutsetninger, både med og uten hjelpemidler, for at kroppen skal kunne brukes korrekt. På den måten minimerer vi skaderisikoen. Vi mennesker er egentlig skapt for å bevege oss og utføre varierte arbeidsoppgaver. Derfor pleier rådet til oss å være at vi må prøve å skape dynamikk i hverdagen. En måte å gjøre dette på er som nevnt å bytte på å stå og sitte når vi jobber. Da hjelper det å ha en god arbeidsplassmatte. I denne artikkelen forklarer vi hvordan en ergonomisk arbeidsplassmatte både reduserer belastningen og skaper dynamikk.

 

 

Ergonomisk arbeidsplassmatte for helsen din

Den som må stå på et hardt underlag store deler av arbeidsdagen, føler seg ofte både støl og stiv i kroppen. Dette skyldes at kroppsvekten vår hele tiden belaster leddene og musklene i ryggen, beina og føttene. Vi får ingen variasjon, som når vi går eller sitter, og de spente musklene gjør at blodsirkulasjonen blir dårligere og vi blir stive. Denne følelsen kan i sin tur gjøre oss trøtte, ukonsentrerte og etter hvert lite effektive. En arbeidsplassmatte er et utmerket hjelpemiddel for å forbedre arbeidsmiljøet i slike situasjoner. Den myke matten hindrer at vi blir stående helt stille, siden vi ubevisst foretar små bevegelser med beina når underlaget gir etter. Dette gir økt blodsirkulasjon i føtter og bein. Dermed orker vi mer. Vi unngår stivhet og smerte, og vi blir mindre trøtte.

 

I arbeid der man beveger seg på en mindre flate, for eksempel i en butikk, avlaster arbeidsplassmatter knær og rygg. Hver gang du setter ned foten, demper mattene støtet, på samme måte som en joggesko gjør når du løper. Samtidig som matten skåner knær og rygg, motvirker den også trøtthet i ledd.

 

Så enkelt er det: Ved hjelp av arbeidsplassmatter kan vi både føle oss mer opplagte og slippe fysisk ubehag på sikt. Det er imidlertid et par ting du bør tenke over når du skal velge en arbeidsplassmatte. For det første hvor mye den kommer til å bli brukt, og for det andre hvilke omgivelser den skal brukes i.

Vi mennesker har kropper som er skapt for bevegelse. I dagens samfunn er det imidlertid få forunt å få bruke kroppen som et verktøy for å gjøre jobben sin.

I våte omgivelser passer en gummimatte med sklisikker overflate godt. Det finnes spesialmatter, for eksempel arbeidsplassmatter som tåler olje, eller gummimatter som er laget for å tåle høye temperaturer ved sveising. Til tørre omgivelser finnes det arbeidsplass- og kontormatter med ulik design, form og overflate.

 

Vi hos Gerdmans hjelper deg gjerne med å velge riktig arbeidsplassmatte.

 

;