Ergonomi på arbeidsplassen – del 1, kontor

At ergonomi er viktig, har nok de fleste fått med seg. Vi vet at det er viktig for oss som enkeltpersoner, men også at det gir bedrifter og arbeidsgivere enorme fordeler. I to ulike deler ser vi nærmere på ergonomi på arbeidsplassen og kontoret og hvordan vi kan unngå skader på grunn av feilbelastning.

 

 

Når vi hører ordet ergonomi, tenker nok mange av oss på hvordan vi skal sitte og eventuelt stå ved skrivebordet for å slippe konsekvenser som muskelsmerter, hodepine, betennelser osv. Konsekvenser som kan føre til mye vondt og kostbart sykefravær.

 

Dennis Jensen jobber som osteopat og sier: ”Vi mennesker har kropper som er beregnet på å bevege seg. I dagens samfunn er det imidlertid få forunt å kunne bruke kroppen som et verktøy for å utføre arbeidet sitt.”

 

I dag jobber mange av oss på kontor og har arbeid som er mer eller mindre statisk. Arbeid der vi gjør de samme bevegelsene dag ut og dag inn. Når vi gjør de samme bevegelsene ofte og over lengre tid, skaper kroppen et bevegelsesmønster. Hvis vi utfører disse gjentakende bevegelsene på feil måte, oppstår det et feil bevegelsesmønster. Vi opplever det kanskje ikke som feil, men kroppen prøver hele tiden å korrigere det vi utsetter den for, og det er slik det etter hvert oppstår skader. Skader som leddbetennelser (bl.a. tennis- og golfalbue), hodepine og muskelsmerter samt PC-nakken som så mange kvinner frykter.

 

Det mange kanskje ikke er klar over, er at det også kan ha andre konsekvenser. Bl.a. kan konsentrasjonsproblemer og stress skyldes feil arbeidsstillinger. Hvis vi sliter med å konsentrere oss, er vi riktignok til stede på jobben, men vi er ikke så effektive som vi kunne ha vært. Vi rekker ikke det vi skal, noe som fører til enda en stressfaktor i hverdagen. Dette gir naturligvis arbeidsgivere enda et incitament til å passe på at medarbeiderne har det de trenger. Det neste steget er å undersøke hvilke hjelpemidler vi kan bruke for å unngå å fortsette med den feilbelastningen vi har vent oss til. Det kan være alt fra hodetelefoner til støtdempende matter.

 

Dennis mener at et hev- og senkbart skrivebord burde være et minimumskrav på alle arbeidsplasser. Det er et utmerket eksempel på hvordan vi kan skape litt av den dynamikken som vi mennesker har så godt av. Små ting som gjør at vi bytter arbeidsstilling i løpet av arbeidsdagen.

 

I neste del av Gerdmans ergonomiskole skal vi ta en nærmere titt på noen produkter som kan hjelpe deg og kroppen din med å finne bedre arbeidsstillinger.

 

;