Slik tar du vare på utemøblene dine

Slik pleier du dine utemøbler

Enten du har tremøbler eller møbler i metall, er det viktig å vite hvordan du skal vedlikeholde dem slik at de varer lengst mulig. Nedenfor finner du våre tips om hvordan du tar vare på utemøblene dine slik at du kan nyte dem i lang tid!

Generelle vedlikeholdsråd for utemøbler

Våre utemøbler er laget for å tåle å stå ute, men vær og vind sliter møbler over tid. Det er alltid en god ide å lagre utemøblene under tak om vinteren eller dekke dem med en presenning eller annen type beskyttelse, slikt forlenger du levetiden til møblene dine. Hvis du ikke har mulighet til annen vinterlagring bør du som et minimum sette møblene dine på høykant slik at vannet renner av og ikke bli liggende på overflatene.

Rengjør møblene dine med mildt såpevann et par ganger per sesong, så holder du dem rene og fine. Er overflaten lettere angrepet av mugg, alger eller lignende kan du vaske møblene med vann med litt eddik i. Sørg også for å stramme til skruene på tremøblene dine jevnlig. Tre er et levende materiale og kan gi seg litt med tiden. Hvis du rengjør møblene før vinteroppbevaringen og samtidig sjekker skuer og muttere, blir jobben du må gjøre til våren lettere!

Pleie av tremøbler

Siden tre er et levende materiale må man regne med at kvae, små sprekker og fargeendring kan oppstå. Myk kvae kan fjernes med terpentin, mens hard kvae kan skrapes bort. Det er midlertid viktig at du behandler møblene i henhold til vedlikeholdsrådene som medfølger, ellers kan tremøblene raskere bli ødelagt. Hvordan dine tremøbler bør pleies kommer an på treslaget:

tremøbler

Eik, teak eller edeltre: Møbler av eik, teak eller edeltre inneholder naturlig mye olje og har i utgangspunktet ikke bruk for så mye olje. Teak blekner raskt og får et sølvskjer hvis det ikke oljes. Så ønsker du at treet skal bevare sin farge, husk å olje det.

Ubehandlet tre: Møbler av ubehandlet tre holder ikke lenge i det norske klimaet. Det finnes to måter å behandle dem på. Enten kan du male møblene eller så kan du velge å olje dem. Hvis de har vært malt tidligere, er det alltid en god idé å slipe av den gamle malingen før du påfører ny maling. Mal gjerne når det er tørt og fint vær, slik at møblene rekker å tørke ordentlig før du skal bruke dem.

Hardwood (Akacia): Hardwood er en samlebetegnelse for alle typer løvtrær, og det kommer som regel fra Sørøst-Asia. Sjekk at møblene er FSC-merket. Da vet du at de ikke er laget av truede tresorter. Hardwood skal gjerne behandles med olje flere ganger i året, slik at treet skal bevare sine gode egenskaper. Olje overflaten i flere omganger, inntil treet ikke absorberer mer olje. Tørk av overflødig olje med en klut eller papir. Gjenta behandlingen etter behov og slitasjen på møblet.

Furu: Utemøbler av furu bør behandles med det samme du har kjøpt dem samt at de krever ytterligere to behandlinger den første sesongen. Deretter kan du nøye deg med å behandle treet en gang i året eller etter behov. Olje overflaten og la treet suge inn oljen, tørk av overflødig olje med en klut eller papir.

Hvordan kan du vite om dine utemøbler har behov for olje? Når regndråper suges inn i treet og ikke blir liggende på overflaten, er det på tide å gi møblene dine en oljebehandling. Hvis hagemøblene dine står direkte på gressplenen, kan fukt trenge inn i bena og ødelegge treet. Du kan med et enkelt knep forebygge dette problemet. Hell olje i et passende lokk som er vendt opp-ned og sett bena på lokkene. Treet absorberer stille og rolig oljen og møblet beskyttes således mot inntrengende fukt.

Pleie av plastmøbler

Plastmøbler er enkle og praktiske å bruke som utemøbler. De er ofte produsert av plast som er UV-bestandig, noe som gjør at fargen ikke blekes av sollyset. Plastmøbler er dessuten nesten vedlikeholdsfrie, noe som er en klar fordel. Det er riktignok forskjell mellom ulike plasttyper som det kan være greit å kjenne til:

plastmøbler

Aintwood: Aintwood er et gjennomfarget polystyren, som ligner på malt tre. Fordelene er at det krever minimal vedlikehold og minner om ekte tre. Aintwood er et meget robust materiale og klarer temperaturer mellom -25 og +50 grader Celsius. Vedlikehold består i all sin enkelhet av rengjøring med vann og såpe.

Kunstrotting: Hvis utemøblene dine er laget av en type kunstrotting, anbefaler vi at du oppbevarer dem innendørs. Kunstrotting tåler ikke frost og møblene går ganske enkelt i stykker hvis de står utendørs om vinteren. Rengjør møblene med mildt såpevann. Vi fraråder å bruke høytrykkspyler, da materialet ikke tåler trykket fra vannstrålen.

Øvrige plastmøbler: Tørk av jevnlig med mildt såpevann.

Vedlikehold av utemøbler laget av metall

Utemøbler av metall er slitesterke og har lang levetid. Hvordan du skal pleie metallmøblene dine kommer an på hva slags metall de er laget av. Finn ut hva slags metall utemøblene dine er laget av, slik at du vedlikeholder dem riktig!

utemøbler laget av metall

Aluminium: Utemøbler av aluminium skal oppbevares innendørs om vinteren. Øvrig vedlikehold består av rengjøring ved behov. Bruk mildt såpevann. Hvis møblene til dels består av plastdeler eller tredeler, vær oppmerksom på at disse delene krever separat vedlikehold eller pleie.

Støpejern: Støpejern er en klassiker i hagen og designmessig ofte inspirert av 1800-tallet. Hagemøbler av støpejern klarer å stå ute året rundt. Fjern eventuell rust med en stålbørste, grunn med en rustforebyggende maling og mal deretter møblene med ønsket farge. Hvis møblene er lakkert bør de omlakkeres hvert fjerde til femte år, alt etter hvordan de oppbevares. Hvis mulig, er det en god idé å oppbevare møbler av støpejern innendørs om vinteren. Men siden støpejernsmøbler er meget tunge, får man ofte ikke gjort det og det er strengt tatt heller ikke nødvendig.

Rustfritt stål: Møbler laget av rustfritt stål er svært værbestandige og kan stå ute året rundt. Iblant kan det oppstå litt overfladisk rust avhengig av hvor bra overflaten er beskyttet. Hvis det skjer, finnes det rengjøringsmidler, som er spesielt beregnet for vedlikehold av rustfritt stål. Middelet rengjør overflaten og etterlater et beskyttende lag, noe som forebygger ytterligere rust. Behandler du utemøblene dine et par ganger i året, vil de fremstå som nesten nye i mange år.

divider

Nå har du fått alle tipsene du behøver for å kunne vedlikeholde utemøblene dine på best mulig måte. Holder du utemøblene dine vedlike med utgangspunkt i materialet de er fremstilt av, kommer du å ha glede av dem i lang tid. 

 

;